Wiedząc, że:
A) sin15 ° =\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{6}- \sqrt{2}}{4}}\), wyznacz kąt α , gdy cosα =\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{6}- \sqrt{2}}{4}}\)
B) tg22 °30' =\(\displaystyle{ \sqrt{2}-1}\), wyznacz kąt β , gdy ctgβ=\(\displaystyle{ \sqrt{2}-1}\)
C) ctg15°=\(\displaystyle{ 2+\sqrt{3}}\), wyznacz kąt γ, gdy tgγ=\(\displaystyle{ 2+\sqrt{3}}\)
Z góry dziękuję.
Przepraszam za nie wykorzystanie dzielnej, ale nie umiem posługiwać się jeszcze TeX'em.
Zlodiej-REGULAMIN
Co to za temat ?! I to bardziej jest związane z funkcjami trygonometrycznymi aniżeli z tym działem. Poprawiam i przenosze, a dodatkowo upominam.
Wyznacz kąty znając wartości funkcji trygonometrycznych
- dem
- Użytkownik
- Posty: 596
- Rejestracja: 5 sty 2005, o 21:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Pomógł: 17 razy
Wyznacz kąty znając wartości funkcji trygonometrycznych
Zapis poprawiony.Ale nie jest to 1 post jaki napisałeś.A zapoznanie się z kursem tex'a i użycie jedynie \frac i \sqrt naprawde wiele czasu nie zajmie....
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Wyznacz kąty znając wartości funkcji trygonometrycznych
Zadanie 1.
\(\displaystyle{ \sin{15^o}=\sin{(90^o-75^o)}=\cos{75^o}=\frac{\sqrt{6}-sqrt{2}}{4}=\cos{\alpha}\, \Longleftrightarrow\, =75^o}\)
Oczywiście zakladając, że \(\displaystyle{ \alpha\, \, }\)
Zadanie 2 i 3 jest analogiczne. Wystarczy skorzystać ze wzorów redukcyjnych.
\(\displaystyle{ \sin{15^o}=\sin{(90^o-75^o)}=\cos{75^o}=\frac{\sqrt{6}-sqrt{2}}{4}=\cos{\alpha}\, \Longleftrightarrow\, =75^o}\)
Oczywiście zakladając, że \(\displaystyle{ \alpha\, \, }\)
Zadanie 2 i 3 jest analogiczne. Wystarczy skorzystać ze wzorów redukcyjnych.