Witam,
Mam takie zadanko:
Wierzchołek komina widać z punktu A pod kątem 26, a z punktu B pod kątem 40. podstawa komina oraz punkty A i B leżą na jednej prostej . komin ma wysokość 20m . jaka jest odległość między punktami A i B?
Wierzchołek komina...
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Wierzchołek komina...
K- komin
\(\displaystyle{ tg 40= \frac{K}{B}}\)
\(\displaystyle{ 0,839= \frac{20}{B}}\)
\(\displaystyle{ B 23,8m}\)
\(\displaystyle{ tg 26= \frac{K}{A}}\)
\(\displaystyle{ 0,488= \frac{20}{A}}\)
\(\displaystyle{ A 41m}\)
\(\displaystyle{ A-B 41m-23,8m 17.2m}\)
\(\displaystyle{ tg 40= \frac{K}{B}}\)
\(\displaystyle{ 0,839= \frac{20}{B}}\)
\(\displaystyle{ B 23,8m}\)
\(\displaystyle{ tg 26= \frac{K}{A}}\)
\(\displaystyle{ 0,488= \frac{20}{A}}\)
\(\displaystyle{ A 41m}\)
\(\displaystyle{ A-B 41m-23,8m 17.2m}\)