Jak obliczyc f-cje trygonometryczne na podstawie...

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
dziku6666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 7 maja 2008, o 21:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brzeżno
Podziękował: 8 razy

Jak obliczyc f-cje trygonometryczne na podstawie...

Post autor: dziku6666 »

Witam mam pytanie, jak obliczyć sin cos ctg i cos na postawie wielkości kąta???
tak jak robi to kalkulator wpisuje 30 i wciskam sinus i mam??? z jakiego wzoru kożysta kalkulator?? wiem ze cos podobnego do 360° (2π rad) czy jakoś tak . Jaki to wzór???
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Jak obliczyc f-cje trygonometryczne na podstawie...

Post autor: soku11 »

Nie wiem czy dobrze zrozumialem, ale jesli chodzi ci o to jak obliczyc \(\displaystyle{ x=\sin\alpha}\) dla dowolnego \(\displaystyle{ \alpha}\), to polecam rozwieniecie funkcji sinus w szereg MacLaurina:
\(\displaystyle{ \sin x=\sum_{k=1}^{n}\frac{(-1)^k}{(2k+1)!}x^{2k+1}}\)

gdzie twoje n bedzie dokladnoscia obliczen. POZDRO
ODPOWIEDZ