Witam może mi ktoś zrobić zadanie bo ja tego zabardzo nie rozumiem ;]
zad
Znajdz równanie prostej przechodzącej przez punkt(2,1), która jest:
a)równoległa do prostej 5x+3y-4=0
b)prostopadła do prostej 2x-3y+1=0
Figury i przekształcenia
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Figury i przekształcenia
Wzór funkcji jest równy \(\displaystyle{ y=ax+b \iff ax+b-y=0}\)
a) Jeżeli funkcje mają być równoległe to \(\displaystyle{ a_{1}=a_{2} \iff 5x+b-y=0}\) Oraz jeżeli wykres ma przechodzić przez punkt \(\displaystyle{ P(2;1)}\) to \(\displaystyle{ 5 2 +b-1=0 \iff b=-9}\)
b) A jeżeli prostopadłe to \(\displaystyle{ a_{1}a_{2}=-1}\)
a) Jeżeli funkcje mają być równoległe to \(\displaystyle{ a_{1}=a_{2} \iff 5x+b-y=0}\) Oraz jeżeli wykres ma przechodzić przez punkt \(\displaystyle{ P(2;1)}\) to \(\displaystyle{ 5 2 +b-1=0 \iff b=-9}\)
b) A jeżeli prostopadłe to \(\displaystyle{ a_{1}a_{2}=-1}\)
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Figury i przekształcenia
Zróbmy to tak, zapiszmy naszą funkcję jako:
a) \(\displaystyle{ 5x+3y-4=0 \iff 3y=-5x+4 \iff y= -\frac{5}{3}x+ \frac{4}{3}}\)
Ze wzoru powyżej mamy, że współczynniki przy x powinny być równe, czyli \(\displaystyle{ a= -\frac{5}{3}}\)
Czyli nasz wzór wyjściowy zapiszmy: \(\displaystyle{ y=ax+b \iff y= -\frac{5}{3}x+b}\) Teraz jeżeli przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ P(2;1)}\) to \(\displaystyle{ 1=-\frac{5}{3} 2+b \iff b= \frac{13}{3}}\)
PS. Sorry za błędnego posta wyżej
a) \(\displaystyle{ 5x+3y-4=0 \iff 3y=-5x+4 \iff y= -\frac{5}{3}x+ \frac{4}{3}}\)
Ze wzoru powyżej mamy, że współczynniki przy x powinny być równe, czyli \(\displaystyle{ a= -\frac{5}{3}}\)
Czyli nasz wzór wyjściowy zapiszmy: \(\displaystyle{ y=ax+b \iff y= -\frac{5}{3}x+b}\) Teraz jeżeli przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ P(2;1)}\) to \(\displaystyle{ 1=-\frac{5}{3} 2+b \iff b= \frac{13}{3}}\)
PS. Sorry za błędnego posta wyżej