1
sin(A) + sin2(A) + sin3(A) dla (A)=45
tg(A) + tg2(A)+tg3(A) dla (A)=60
cos(A) + cos2(A) + cos3(A) dla (A)=-30
2.Oblicz wartosc funkcji trygonometrycznych kątów: 135,225,-45
Oblicz Wartosc Wyrazenia
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Oblicz Wartosc Wyrazenia
\(\displaystyle{ sin 45 + sin 90 + sin 135= \frac{ \sqrt{2} }{2} + 1 + sin (90+45)=\frac{ \sqrt{2} }{2} + 1+cos 45=\frac{ \sqrt{2} }{2} + 1+\frac{ \sqrt{2} }{2} = \sqrt{2} +1}\)
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Oblicz Wartosc Wyrazenia
2)
\(\displaystyle{ sin 135=sin (90+45)=cos 45= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ cos 135 = cos (90+45)=-sin 45=- \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ tg 135=tg(90+45)=-ctg 45=-1}\)
\(\displaystyle{ ctg 135= ctg (90+45)=-tg 45=-1}\)
[ Dodano: 20 Maj 2008, 23:44 ]
\(\displaystyle{ sin (-45) = - \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ cos (-45)= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ tg(-45)=-1}\)
\(\displaystyle{ ctg(-45)=1}\)
[ Dodano: 20 Maj 2008, 23:46 ]
z 225 kątem sobie poradzisz?!
\(\displaystyle{ sin 135=sin (90+45)=cos 45= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ cos 135 = cos (90+45)=-sin 45=- \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ tg 135=tg(90+45)=-ctg 45=-1}\)
\(\displaystyle{ ctg 135= ctg (90+45)=-tg 45=-1}\)
[ Dodano: 20 Maj 2008, 23:44 ]
\(\displaystyle{ sin (-45) = - \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ cos (-45)= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ tg(-45)=-1}\)
\(\displaystyle{ ctg(-45)=1}\)
[ Dodano: 20 Maj 2008, 23:46 ]
z 225 kątem sobie poradzisz?!