\(\displaystyle{ 2sin^{3}-sinxcosx-3sin=0}\)
\(\displaystyle{ sin2x+sin3x=0}\)
\(\displaystyle{ tg3x=ctg2x}\)
\(\displaystyle{ \frac{tg4x}{tgx}=1}\)
\(\displaystyle{ cos2x-cos6x=sin3x+sin5x}\)
\(\displaystyle{ sin^{3}+cos^{3}=cosx}\)
\(\displaystyle{ tgx+tg2x=tg3x}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{cosx} +sinx- \sqrt{2} =1}\)
\(\displaystyle{ 3cosx+4sinx=5}\)
\(\displaystyle{ sinx+cosx+2sinxcosx=1}\)
\(\displaystyle{ sin(x-a)=sinx-sina a R}\)
dla jakich wart. parametru a istnieje rozwiazanie row. \(\displaystyle{ sin ^{4} +cos ^{4} =a}\)
help to mam na jutro;[
Zwykły tekst pisz poza klamrami tex.
Piotrek89
Rozwiąż równania
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Rozwiąż równania
1)
\(\displaystyle{ 2sin^{3}-sinxcosx-3sin=0 \iff \sin x(2 \sin^2 x- \cos x -3)=0 \iff -\sin x(2\cos^2 x+ \cos x+1)=0 \iff \sin x=0 \iff x=2 k \pi}\)
\(\displaystyle{ 2sin^{3}-sinxcosx-3sin=0 \iff \sin x(2 \sin^2 x- \cos x -3)=0 \iff -\sin x(2\cos^2 x+ \cos x+1)=0 \iff \sin x=0 \iff x=2 k \pi}\)
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
Rozwiąż równania
podstawienie \(\displaystyle{ \tan \frac{x}{2} =t}\)kur4s pisze:\(\displaystyle{ 3cosx+4sinx=5}\)
gdzie
\(\displaystyle{ \sin x =\frac{2t}{1+t^{2}}}\)
\(\displaystyle{ \cos x=\frac{1-t^{2}}{1+t^{2}}}\)
dalej wystarczy policzyć
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Rozwiąż równania
Pokuszę się o rozwiązanie 4 przykładu.
\(\displaystyle{ \frac{\tan 4x}{\tan x}=1}\)
Na początek dziedzina, czyli \(\displaystyle{ \tan x 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{2 \tan 2x}{1-\tan^2 x}= \tan x \iff \frac{2 ft( \frac{2 \tan x}{1-\tan^2 x} \right) }{1-\tan^2 x}= \tan x}\)
Teraz po paru ładnych przekształceniach doszedłem do równania \(\displaystyle{ \tan^4 x-2\tan^2 x-3=0 \iff \tan x= \sqrt{3} \ \ \ \ \ \ \tan x=- \sqrt{3}}\)
Całe zadanie opiera sie na korzystanie ze wzoru \(\displaystyle{ \tan 2x= \frac{2 \tan x}{1-\tan^2 x}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\tan 4x}{\tan x}=1}\)
Na początek dziedzina, czyli \(\displaystyle{ \tan x 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{2 \tan 2x}{1-\tan^2 x}= \tan x \iff \frac{2 ft( \frac{2 \tan x}{1-\tan^2 x} \right) }{1-\tan^2 x}= \tan x}\)
Teraz po paru ładnych przekształceniach doszedłem do równania \(\displaystyle{ \tan^4 x-2\tan^2 x-3=0 \iff \tan x= \sqrt{3} \ \ \ \ \ \ \tan x=- \sqrt{3}}\)
Całe zadanie opiera sie na korzystanie ze wzoru \(\displaystyle{ \tan 2x= \frac{2 \tan x}{1-\tan^2 x}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Rozwiąż równania
\(\displaystyle{ sin ^{4} +cos ^{4}=sin ^{4} +2sin ^{2}xcos ^{2 }x+ cos ^{4}x-2sin ^{2}xcos ^{2 }x=(sin ^{2}x+cos ^{2}x) ^{2}- 2sin ^{2} xcos ^{2} x =1- 2sin ^{2} xcos ^{2} x}\)kur4s pisze:dla jakich wart. parametru a istnieje rozwiazanie row. \(\displaystyle{ sin ^{4} +cos ^{4} =a}\)
help to mam na jutro;[
Zwykły tekst pisz poza klamrami tex.
Piotrek89
\(\displaystyle{ 1- 2sin ^{2} xcos ^{2} x =a 2sin ^{2} xcos ^{2} x =1-a 4sin ^{2} xcos ^{2} x =2-2a \ (*) \ (sin2x) ^{2}=2-2a=2(1-a).}\)
Równanie (*) ma rozwiązanie wtedy, gdy \(\displaystyle{ 0 qslant (2(1-a) qslant 1 0 qslant 1-a qslant \frac{1}{2} \frac{1}{2} qslant a qslant 1.}\)