Witam.
Jak przekształcać taką funkcję: \(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{2}(sinx+cosx)}\), aby otrzymać "coś" takiego: \(\displaystyle{ f(x)=2cos(x-0,25pi)}\)
Przekształcenie funkcji trygonometrycznej.
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 22 lut 2008, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z nienacka :P
- Podziękował: 23 razy
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Przekształcenie funkcji trygonometrycznej.
Wynika to ze wzorów redukcyjnych, czyli
\(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{2}(\sin x+\cos x) \\
f(x)=\sqrt{2}(\sin x+\sin( \frac{\pi}{2} - x))\\
f(x)=\sqrt{2}(2\sin \frac{\pi}{4} \cos (x-\frac{\pi}{4} ))\\
f(x)=2\cos (x-\frac{\pi}{4} )}\)
\(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{2}(\sin x+\cos x) \\
f(x)=\sqrt{2}(\sin x+\sin( \frac{\pi}{2} - x))\\
f(x)=\sqrt{2}(2\sin \frac{\pi}{4} \cos (x-\frac{\pi}{4} ))\\
f(x)=2\cos (x-\frac{\pi}{4} )}\)