twierdzenie dot. izometrii

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
lazaaaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 19 maja 2008, o 18:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: okolice grudziądza

twierdzenie dot. izometrii

Post autor: lazaaaa »

treść:
jeżeli przekształcenie F będące izometrią ma 3 różne niewspółliniowe punkty niezmiennicze to F jest przekształceniem tożsamościowym

chodzi o dowód

niemam pojęcia jak to zrobić nawet dlatego zwracam sie z prośbą o zrobienie tzw "gotowca"
z góry serdecznie dziękuje
schmude
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 119
Rejestracja: 29 lis 2007, o 23:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 6 razy

twierdzenie dot. izometrii

Post autor: schmude »

Poszukaj informacji o punktach stałych izometrii
lazaaaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 19 maja 2008, o 18:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: okolice grudziądza

twierdzenie dot. izometrii

Post autor: lazaaaa »

no i nic mi to nie dało
nadal nie wiem jak to zrobic
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

twierdzenie dot. izometrii

Post autor: JankoS »

lazaaaa pisze: jeżeli przekształcenie F będące izometrią ma 3 różne niewspółliniowe punkty niezmiennicze to F jest przekształceniem tożsamościowym
Założenia: T- izometria; A, B, C - niewspół;iniowe punkty płaszczyzny; T(A)=A, T(B)=B, T(C)=C.
Teza: T(X) =X dla każdego punktu X płaszczyzny.
Z założenia każdy punkt prostej AB jest punktem stałym T, każdy punkt pr.AC jest takim punktem, tak samo każdy pkt. pr. BC. jest punktem stałym T.
Obieram dowolny X należący do płaszczyzny. Możliwe są dwa przypadki
\(\displaystyle{ (*) \ x pr.AB \cup pr. BC \cup pr. AC=Z \ lub \ (**) \ X Z.}\)
W przypadku (*) \(\displaystyle{ T(X)=X.}\)
Przypadku (**)
Z założenia żadna z par prostych wyznaczonych przez punkyu A, B, C nie jest równoległa
Przez X prowadzę prostą k przecinającą pr. AB w punkcie D położonym pomiędzy A i B. Proste AC i BC nie są równoległe, więc k musi przeciąć , co najmniej jedną z nich w punkcie E.
Punkty D, E są punktami stałymi T, a więc i wszystkie punkty należące do k są punktami stałymi. Stąd T(X)=X.
Z (*) i (**) zachodzi teza.
c. b. d. o.
ODPOWIEDZ