Sprawdź tożsamość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
MAZUT
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 11 lut 2008, o 21:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocek
Podziękował: 21 razy

Sprawdź tożsamość

Post autor: MAZUT »

Cześć.
Nie bardzo mogę sobie z tym poradzić, proszę Was o jakąś podpowiedź, jak to przekształcić itd.

\(\displaystyle{ tg ^{4} + 2tg ^{2} + 1 = \frac{1}{cos ^{4} }}\)


Pozdrawiam: MAZUT
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Sprawdź tożsamość

Post autor: »

\(\displaystyle{ L=\left( \tan^2 +1 \right)^2 = \left( \frac{\sin^2 }{\cos^2 } +1\right)^2 = \\ = \left( \frac{\sin^2 + \cos^2}{\cos^2 }\right)^2 = \left( \frac{1}{\cos^2 }\right)^2 = P}\)

Q.
MAZUT
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 11 lut 2008, o 21:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocek
Podziękował: 21 razy

Sprawdź tożsamość

Post autor: MAZUT »

Qń pisze:\(\displaystyle{ L=\left( \tan^2 +1 \right)^2 = \left( \frac{\sin^2 }{\cos^2 } +1\right)^2 = \\ = \left( \frac{\sin^2 + \cos^2}{\cos^2 }\right)^2 = \left( \frac{1}{\cos^2 }\right)^2 = P}\).
No i jakie to proste
Dziex


MAZUT
ODPOWIEDZ