Witam wszystkich!
Otóż...mój matematyk dał mojej klasie zadanie do zrobienia na zasadzie 'kto pierwszy ten lepszy'. No i nagrodą są dwie szósteczki ^^
Ale...po iluś tam stronach liczenia na przeróżne sposoby...nie udało mi się rozwiązać tego zadania. Tak więc proszę was o jakieś wskazówki, jak ugryźć, od czego zacząć. A oto owa tożsamość:
\(\displaystyle{ \tan^2 \left(\frac{\pi}{5}\right) \cdot \tan^2 \left(\frac{2\pi}{5}\right) = 5}\)
Z góry dzięki za wszelką pomoc ; )
udowodnić tożsamość
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 29 lis 2007, o 23:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 6 razy
udowodnić tożsamość
Na szybko to powiem ci tyle ze zapisz tg jako sin/cos. Potem uzyj sztuczki "pomnoz i podziel" licznik i mianownik przez te sama liczbe - jak masz aspiracje na 6 to sie domyslisz przez jaka. Potem korzystajac z wzorow na sinus podwojonego kata i redukcyjnych doprowadzisz do postaci \(\displaystyle{ (4sin36sin72)^2}\)
Jutro moge sie pobawic w latexa i to zapisac.
Jutro moge sie pobawic w latexa i to zapisac.
- meninio
- Użytkownik
- Posty: 1876
- Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 467 razy
udowodnić tożsamość
Cały problem tkwi w wyznaczeniu wartości funkcji trygonometrycznych dla kąta o mierze: \(\displaystyle{ 18^o, 36^o, 72^o}\). Przyjrzyjmy sie poniższemu rozumowaniu:
\(\displaystyle{ \sin 72=2 \sin 36 \cos 36 \\ \cos 18=4 \sin 18 \cos 18 (1-2 \sin^218) 1=4 \sin 18(1- 2 \sin^218 )}\)
Dostaliśmy równianie w którym wartość \(\displaystyle{ \sin 18}\) potraktujemy jak nie wiadomą i zrobimy podstawienie: \(\displaystyle{ x= \sin 18}\)
Wtedy dostajemy
\(\displaystyle{ 1=4x(1-2x^2) 8x^3-4x+1=0 2 ft( x- \frac{1}{2}\right) ft( 4x^2+2x-1\right)=0 \\ \sqrt{\Delta}= 2 \sqrt{5} x= \frac{-1- \sqrt{5}}{4} x= \frac{-1+ \sqrt{5}}{4}}\)
Mamy trzy rozwiązania naszego równania: \(\displaystyle{ x \lbrace \frac{1}{2},\frac{-1-\sqrt{5}}{4}, \frac{-1+ \sqrt{5}}{4} \rbrace}\)
Dwa pierwsze rozwiązania odrzucamy (zastanów sie dlaczego, bo to jest ważne). Czyli po obliczeniach dochodzimy do wniosku, że: \(\displaystyle{ \sin 18= \frac{\sqrt{5}-1}{4}}\)
Wróćmy teraz do twojego zadania. Mamy wykazać cos takiego:
\(\displaystyle{ \tan^236*tan^272=5 \tan 36 \tan 72=\sqrt{5} \\ \\ L= \frac{ \sin 36 \sin 72}{\cos 36 \cos 72}= \frac{2 \sin 18 \cos 18 *2 \sin 36 \cos 36}{\cos 36 (1-2 \sin^236)} = \frac{8 \sin ^218 \cos^2 18}{1-2 \sin^236}= \frac{8 \sin^218(1-sin^218)}{1-8 \sin^218 \cos ^218} = \\ \\ =\frac{8 \sin^218(1-sin^218)}{1-8 \sin^218 (1- \sin ^218)}}\)
Wiemy, że: \(\displaystyle{ \sin 18= \frac{\sqrt{5}-1}{4} \sin ^218= \frac{3-\sqrt{5}}{8} 1- \sin ^218= \frac{5+ \sqrt{5}}{8}}\) i wstawiamy to wyżej:
\(\displaystyle{ L= \frac{8 *\frac{3-\sqrt{5}}{8}*\frac{5+ \sqrt{5}}{8}}{1-8* \frac{3-\sqrt{5}}{8}*\frac{5+ \sqrt{5}}{8}} = \frac{ \frac{10-2 \sqrt{5}}{8} }{1- \frac{10-2 \sqrt{5}}{8} } = \frac{10- 2 \sqrt{5}}{8}* \frac{8}{-2+2 \sqrt{5}} = \frac{5-\sqrt{5}}{\sqrt{5}-1}}\)
Pozbywamy sie niewymierności z mianownika:
\(\displaystyle{ L=\frac{5-\sqrt{5}}{\sqrt{5}-1} * \frac{\sqrt{5}+1}{\sqrt{5}+1} = \frac{4 \sqrt{5}}{4}= \sqrt{5} =P}\) c.n.d.!!!!
Pozdro!
\(\displaystyle{ \sin 72=2 \sin 36 \cos 36 \\ \cos 18=4 \sin 18 \cos 18 (1-2 \sin^218) 1=4 \sin 18(1- 2 \sin^218 )}\)
Dostaliśmy równianie w którym wartość \(\displaystyle{ \sin 18}\) potraktujemy jak nie wiadomą i zrobimy podstawienie: \(\displaystyle{ x= \sin 18}\)
Wtedy dostajemy
\(\displaystyle{ 1=4x(1-2x^2) 8x^3-4x+1=0 2 ft( x- \frac{1}{2}\right) ft( 4x^2+2x-1\right)=0 \\ \sqrt{\Delta}= 2 \sqrt{5} x= \frac{-1- \sqrt{5}}{4} x= \frac{-1+ \sqrt{5}}{4}}\)
Mamy trzy rozwiązania naszego równania: \(\displaystyle{ x \lbrace \frac{1}{2},\frac{-1-\sqrt{5}}{4}, \frac{-1+ \sqrt{5}}{4} \rbrace}\)
Dwa pierwsze rozwiązania odrzucamy (zastanów sie dlaczego, bo to jest ważne). Czyli po obliczeniach dochodzimy do wniosku, że: \(\displaystyle{ \sin 18= \frac{\sqrt{5}-1}{4}}\)
Wróćmy teraz do twojego zadania. Mamy wykazać cos takiego:
\(\displaystyle{ \tan^236*tan^272=5 \tan 36 \tan 72=\sqrt{5} \\ \\ L= \frac{ \sin 36 \sin 72}{\cos 36 \cos 72}= \frac{2 \sin 18 \cos 18 *2 \sin 36 \cos 36}{\cos 36 (1-2 \sin^236)} = \frac{8 \sin ^218 \cos^2 18}{1-2 \sin^236}= \frac{8 \sin^218(1-sin^218)}{1-8 \sin^218 \cos ^218} = \\ \\ =\frac{8 \sin^218(1-sin^218)}{1-8 \sin^218 (1- \sin ^218)}}\)
Wiemy, że: \(\displaystyle{ \sin 18= \frac{\sqrt{5}-1}{4} \sin ^218= \frac{3-\sqrt{5}}{8} 1- \sin ^218= \frac{5+ \sqrt{5}}{8}}\) i wstawiamy to wyżej:
\(\displaystyle{ L= \frac{8 *\frac{3-\sqrt{5}}{8}*\frac{5+ \sqrt{5}}{8}}{1-8* \frac{3-\sqrt{5}}{8}*\frac{5+ \sqrt{5}}{8}} = \frac{ \frac{10-2 \sqrt{5}}{8} }{1- \frac{10-2 \sqrt{5}}{8} } = \frac{10- 2 \sqrt{5}}{8}* \frac{8}{-2+2 \sqrt{5}} = \frac{5-\sqrt{5}}{\sqrt{5}-1}}\)
Pozbywamy sie niewymierności z mianownika:
\(\displaystyle{ L=\frac{5-\sqrt{5}}{\sqrt{5}-1} * \frac{\sqrt{5}+1}{\sqrt{5}+1} = \frac{4 \sqrt{5}}{4}= \sqrt{5} =P}\) c.n.d.!!!!
Pozdro!
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 15 maja 2008, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3 razy
udowodnić tożsamość
Łojezuś. Dzięki wielkie. Tylko nie wiem czy to zaliczy. Bo coś tam marudził, że ma to być na samych przekształceniach bla bla, bez żadnych wartości itp. Ciekawe czy da się tak w ogóle ^^