Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać i jakie wzory stosować. Z trygonometrii zaledwie potrafię przekształcanie wykresu i mniej więcej miarę łukową. Jakieś rozwiązania ?
Rozwiąż równanie :
a)5cos kwadrat x + 7sin kwadrat x = 6
b) \(\displaystyle{ \frac{4}{ctgkwadratx}}\) - tg kwadrat x = 1
c) cos kwadrat x + 5sinx = 5
Rozwiąż równanie :
2sin(2x+\(\displaystyle{ \frac{pi}{3}}\)) = \(\displaystyle{ \sqrt{-3}}\)
Oblicz \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)tgalfa + 2sin alfa, jeśli:
a) Cos alfa = -\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\), 90*
Zadania
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
Zadania
po 1.
po 2. naucz sie Latex'a, a później możesz domagać sie pomocy.
po 3. zajrzyj do swojego podrecznika napewno jest wytłumaczone jak rozwiązać podobne zadania
a) użyj wzoru: \(\displaystyle{ sin^2 x+cos^2 x=1\\cos^2 x=1- sin^2 x}\)
podstaw teraz w miejsce cos prawą strone mojego 2 równania> równanie kwadratowe
b) skorzystaj z \(\displaystyle{ ctg x= \frac{1}{tg x} \\ctg^2 x= \frac{1}{tg^2 x}}\)
i tak samo podstaw i równanie kwadratowe
c) analogicznie do a)
d) znasz sie na matematyce? \(\displaystyle{ \sqrt{-3}}\)
Kod: Zaznacz cały
[tex]Całe wyrażenie matematyczne[/tex]
po 3. zajrzyj do swojego podrecznika napewno jest wytłumaczone jak rozwiązać podobne zadania
a) użyj wzoru: \(\displaystyle{ sin^2 x+cos^2 x=1\\cos^2 x=1- sin^2 x}\)
podstaw teraz w miejsce cos prawą strone mojego 2 równania> równanie kwadratowe
b) skorzystaj z \(\displaystyle{ ctg x= \frac{1}{tg x} \\ctg^2 x= \frac{1}{tg^2 x}}\)
i tak samo podstaw i równanie kwadratowe
c) analogicznie do a)
d) znasz sie na matematyce? \(\displaystyle{ \sqrt{-3}}\)