Zbuduj kąt

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Tomeusz90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 18 maja 2008, o 13:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Zbuduj kąt

Post autor: Tomeusz90 »

Miałem zadanie na kartkówce zbudować kąt alfa tg=3/4 i podać wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych. Zaznaczyłem go w pierwszej ćwiartce (niestety nie mogę umieścić linka do obrazka).

tg=3/4
ctg=4/3
sin=3/5
cos=4/5

r=pierwiastek z 4kwadrat+3kwadrat = 5
Nauczycielka mówi, że źle zaznaczyłem kąt. Dlaczego? Objaśni ktoś jak powinien być on zbudowany i gdzie robię błąd? Wybaczcie, ale jestem w tym totalnie ciemny :/.
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Zbuduj kąt

Post autor: Crizz »

Może chodziło jej o to, że są dwa takie kąty, w 3. ćwiartce tangens i cotangens też są dodatnie.

[ Dodano: 18 Maj 2008, 15:54 ]
ODPOWIEDZ