Witam, mam problem z tym rownaniem:
\(\displaystyle{ sinx + cosx=1}\)
Niby mozna zamienic cosx na pierwiastek (z jedynki), ale bedzie to beznadziejny zapis... chyba.
Pozdr.
Rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Rozwiąż równanie
Mozna latwiej:
\(\displaystyle{ \sin x=\cos\left(\frac{\pi}{2}-x\right)\\
\cos\left(\frac{\pi}{2}-x\right)+\cos x=1\\
2\cos \frac{\pi}{4}\cos\left( \frac{\pi}{4}-x\right)=1\\
\sqrt{2}\cos\left( \frac{\pi}{4}-x\right)=1\\
\cos\left( \frac{\pi}{4}-x\right)=\frac{1}{\sqrt{2}}\\
\cos\left( \frac{\pi}{4}-x\right)=\frac{\sqrt{2}}{2}\\}\)
Dalej juz wiadomo POZDRO
\(\displaystyle{ \sin x=\cos\left(\frac{\pi}{2}-x\right)\\
\cos\left(\frac{\pi}{2}-x\right)+\cos x=1\\
2\cos \frac{\pi}{4}\cos\left( \frac{\pi}{4}-x\right)=1\\
\sqrt{2}\cos\left( \frac{\pi}{4}-x\right)=1\\
\cos\left( \frac{\pi}{4}-x\right)=\frac{1}{\sqrt{2}}\\
\cos\left( \frac{\pi}{4}-x\right)=\frac{\sqrt{2}}{2}\\}\)
Dalej juz wiadomo POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 17 maja 2008, o 17:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sz-n
- Podziękował: 10 razy
Rozwiąż równanie
Ok, dzieki.
Jesli moge jeszcze spytac, jakie to sa przeksztalcenia... bo absolutnie nie mam pojecia skad wziela sie linijka 3. i 4.? Nagle z dodawania robi sie mnozenie, cos zmienia sie na cos innego. Moglbys opisac dokladniej.
Reszta jest jasna.
Pozdrawiam.
Jesli moge jeszcze spytac, jakie to sa przeksztalcenia... bo absolutnie nie mam pojecia skad wziela sie linijka 3. i 4.? Nagle z dodawania robi sie mnozenie, cos zmienia sie na cos innego. Moglbys opisac dokladniej.
Reszta jest jasna.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 17 maja 2008, o 17:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sz-n
- Podziękował: 10 razy
Rozwiąż równanie
Co do wyniku:
\(\displaystyle{ cos( \frac{\pi}{4}-x)= \frac{ \sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ cost= \frac{ \sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ t= \frac{\pi}{4}+2k\pi}\) lub \(\displaystyle{ t=- \frac{\pi}{4}+2k\pi}\)
\(\displaystyle{ x=-2k\pi}\) lub \(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{2}-2k\pi}\)
powinno wyjsc:
\(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{2}+2k\pi , x=2k\pi}\)
co udaloby sie gdyby:
\(\displaystyle{ cos(x-\frac{\pi}{4})= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ cos( \frac{\pi}{4}-x)= \frac{ \sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ cost= \frac{ \sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ t= \frac{\pi}{4}+2k\pi}\) lub \(\displaystyle{ t=- \frac{\pi}{4}+2k\pi}\)
\(\displaystyle{ x=-2k\pi}\) lub \(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{2}-2k\pi}\)
powinno wyjsc:
\(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{2}+2k\pi , x=2k\pi}\)
co udaloby sie gdyby:
\(\displaystyle{ cos(x-\frac{\pi}{4})= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Rozwiąż równanie
Ehh ta dzisiejsza mlodziez
\(\displaystyle{ \cos ft(\frac{\pi}{4}-x\right)=\cos ft(x-\frac{\pi}{4}\right)\\
\cos ft(x-\frac{\pi}{4}\right)=\frac{\sqrt{2}}{2}\\
x-\frac{\pi}{4}=\frac{\pi}{4}+2k\pi\ \ \ \ x-\frac{\pi}{4}=-\frac{\pi}{4}+2k\pi\\
x=\frac{\pi}{2}+2k\pi\ \ \ \ x=2k\pi,\ \ k\in\mathbb{Z}}\)
POZDRO
\(\displaystyle{ \cos ft(\frac{\pi}{4}-x\right)=\cos ft(x-\frac{\pi}{4}\right)\\
\cos ft(x-\frac{\pi}{4}\right)=\frac{\sqrt{2}}{2}\\
x-\frac{\pi}{4}=\frac{\pi}{4}+2k\pi\ \ \ \ x-\frac{\pi}{4}=-\frac{\pi}{4}+2k\pi\\
x=\frac{\pi}{2}+2k\pi\ \ \ \ x=2k\pi,\ \ k\in\mathbb{Z}}\)
POZDRO