Jakby mi ktoś mógł pomóc przy dwóch zadaniach byłbym bardzo wdzięczny.
1.Skonstuuj kąt alfa wiedząc że sin - 2/7 , cos >0
2.oblicz tg alfa=-3ctg alfa wiedząc, że cos alfa=- 3/4
bo sie głowie przy nich i nic nie rozumiem...
zkonstruuj kąt alfa
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
zkonstruuj kąt alfa
1) \(\displaystyle{ \sin \alpha= \frac{2}{7} \ \ , \ \ \cos \alpha>0}\)
Rysujemy nasz kąt w pierwszej ćwiartce układu współrzędnych o przyprostokątnych \(\displaystyle{ a=2, b= 3 \sqrt{5}}\) i przeciwprostokątnej \(\displaystyle{ c=7}\)
2)\(\displaystyle{ \tan = - 3 \cot \ \ , \ \ \cos = - \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ \tan^2 - 3=0 \iff (\tan - \sqrt{3})(\tan + \sqrt{3})=0 \iff \\
\tan = \sqrt{3} \ \ \tan =- \sqrt{3}}\)
Rysujemy nasz kąt w pierwszej ćwiartce układu współrzędnych o przyprostokątnych \(\displaystyle{ a=2, b= 3 \sqrt{5}}\) i przeciwprostokątnej \(\displaystyle{ c=7}\)
2)\(\displaystyle{ \tan = - 3 \cot \ \ , \ \ \cos = - \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ \tan^2 - 3=0 \iff (\tan - \sqrt{3})(\tan + \sqrt{3})=0 \iff \\
\tan = \sqrt{3} \ \ \tan =- \sqrt{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 17 maja 2008, o 10:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 1 raz
zkonstruuj kąt alfa
dzięki bardzo.
A jak mógłbym prosić możesz mniej więcej pokazać krok po kroku jak do tego doszedłeś? Bo nie moge ciągle tego zrozumieć... :/
Aha i w zadanie pierwszym jesi sin alfa = minus dwie siódme
Mam z tego zaliczenie we wtorek i naprawde byś mi pomógł...
A jak mógłbym prosić możesz mniej więcej pokazać krok po kroku jak do tego doszedłeś? Bo nie moge ciągle tego zrozumieć... :/
Aha i w zadanie pierwszym jesi sin alfa = minus dwie siódme
Mam z tego zaliczenie we wtorek i naprawde byś mi pomógł...
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
zkonstruuj kąt alfa
Jeżeli \(\displaystyle{ \sin \alpha=- \frac{2}{7} \ \ , \ \ \cos \alpha>0}\) to rysujemy kąt w ćwiartce czwartej.Na rysuj sobie trójkąt o przyprostokątnych x i y i przeciwprostokątnej r. Wiemy, że \(\displaystyle{ \sin = \frac{y}{r}=- \frac{2}{7}}\) Czyli \(\displaystyle{ y=2 \ , \ r =7}\)
Z tw. Pitagorasa obliczamy trzeci bok i zaznaczasz kąt.
Z tw. Pitagorasa obliczamy trzeci bok i zaznaczasz kąt.