Witam jak to zrobić???
Sprawdź tożsamość.
a)
\(\displaystyle{ \frac{1}{\cos\alpha}-\cos\alpha = sin tg }\)
b)
\(\displaystyle{ \frac{1}{(1+\sin\alpha)(1-\sin\alpha)} = tg^2 + 1}\)
"Nie stosuj słów typu "Pomocy", "Pilne" w temacie!"
Widziałeś ten napis
Szemek
Sprawdź tożsamość
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Sprawdź tożsamość
a)\(\displaystyle{ \frac{1}{\cos\alpha}-\cos\alpha=\frac{1-\cos^2\alpha}{\cos\alpha}=\frac{\sin^2\alpha}{\cos\alpha}=\sin\alpha\cdot tg\alpha}\)
b)\(\displaystyle{ \frac{1}{(1+\sin\alpha)(1-\sin\alpha)}=\frac{1}{1-\sin^2\alpha}=\frac{1}{\cos^2\alpha}=\frac{\sin^2\alpha+\cos^2\alpha}{\cos^2\alpha}=tg^2\alpha+1}\)
b)\(\displaystyle{ \frac{1}{(1+\sin\alpha)(1-\sin\alpha)}=\frac{1}{1-\sin^2\alpha}=\frac{1}{\cos^2\alpha}=\frac{\sin^2\alpha+\cos^2\alpha}{\cos^2\alpha}=tg^2\alpha+1}\)