Równania

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Marta99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 260
Rejestracja: 9 gru 2006, o 13:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 26 razy

Równania

Post autor: Marta99 »

\(\displaystyle{ sin3x+sin2x=sin4+sin5x}\)
w odp jest że \(\displaystyle{ x= \frac{k\pi}{6} \ k C}\)

zad2
Dla jakich wartości k równanie ma rozwiązanie
\(\displaystyle{ 2cos^2x+2cosx+k=0}\)
Awatar użytkownika
RyHoO16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1822
Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WLKP
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 487 razy

Równania

Post autor: RyHoO16 »

1)
Skorzystaj dwukrotnie z tego wzoru: \(\displaystyle{ \sin + \sin \beta= 2 \sin \frac{\alpha+ \beta}{2}\cos \frac{\alpha- \beta}{2}}\)
Marta99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 260
Rejestracja: 9 gru 2006, o 13:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 26 razy

Równania

Post autor: Marta99 »

tak właśnie robie ale ciągle mi wychodzi \(\displaystyle{ x= \frac{k\pi}{7} \ lub \ x=\frac{k\pi}{2}}\)
ODPOWIEDZ