Tw. sinusów

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
weak_chicken

Tw. sinusów

Post autor: weak_chicken »

Jaka jest długość odcinka zawartego w dwusiecznej kąta prostego w trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych a i b?
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Tw. sinusów

Post autor: Tristan »

Rysujemy trójkąt ABC gdzie AB to b, AC to a i AD to d. Pole trójkąta ACD+ Pole trójkąta ABD=Pole trójkąta ABC czyli \(\displaystyle{ \frac{1}{2}ad\sin 45^{\circ}+\frac{1}{2}bd\sin 45^{\circ}=\frac{1}{2}ab}\) czyli \(\displaystyle{ d=sqrt2\frac{ab}{a+b}}\).

Ps: Nie wiedziałem, jak zrobić stopnie, jeśli ktoś zna formułę, to niech zapoda:)

Edit by Tomek R.: 'Zapodałem' :)
ODPOWIEDZ