\(\displaystyle{ ctg ^{3}x=3ctgx}\)
\(\displaystyle{ sin ^{2} (0,5x)+1=2sin(0,5x)}\)
\(\displaystyle{ sin2x< \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ tg(3x-1_< \frac{1}{ \sqrt{3} }}\)
Rozwiaż równania/nierówności
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 23 kwie 2008, o 18:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ciechan
- Podziękował: 3 razy
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Rozwiaż równania/nierówności
a)
\(\displaystyle{ \cot ^{3}x=3\cot x \ \ \ \ D: x k \pi \\
\cot x^3-3 \cot x=0 \iff \cot x( \cot x^2-3)=0 \iff \cot x= \sqrt{3} \cot x= - \sqrt{3} \iff
x= \frac{\pi}{6}+ k \pi x= \frac{5 \pi}{6}+k \pi}\)
\(\displaystyle{ \cot ^{3}x=3\cot x \ \ \ \ D: x k \pi \\
\cot x^3-3 \cot x=0 \iff \cot x( \cot x^2-3)=0 \iff \cot x= \sqrt{3} \cot x= - \sqrt{3} \iff
x= \frac{\pi}{6}+ k \pi x= \frac{5 \pi}{6}+k \pi}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 23 kwie 2008, o 18:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ciechan
- Podziękował: 3 razy
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Rozwiaż równania/nierówności
b)
\(\displaystyle{ sin ^{2} (0,5x)+1=2sin(0,5x) \\
t= \sin \frac{1}{2}x \ \ , \ -1 qslant t qslant 1 \\
\\
t^2-2t+1=0 \iff (t-1)^2=0 \iff t=1}\)
Teraz podstawiamy i mamy: \(\displaystyle{ \sin \frac{1}{2}x=1 \iff \frac{1}{2}x= \frac{\pi}{2}+2k \pi \iff x= \pi + 4 k \pi}\)
c) i d) podobnie jak równania tylko rozwiązania znajdujesz na wykresie. Niestety limit czasu mi się kończy. Najwyżej jutro ktoś tobie pomoże.
\(\displaystyle{ sin ^{2} (0,5x)+1=2sin(0,5x) \\
t= \sin \frac{1}{2}x \ \ , \ -1 qslant t qslant 1 \\
\\
t^2-2t+1=0 \iff (t-1)^2=0 \iff t=1}\)
Teraz podstawiamy i mamy: \(\displaystyle{ \sin \frac{1}{2}x=1 \iff \frac{1}{2}x= \frac{\pi}{2}+2k \pi \iff x= \pi + 4 k \pi}\)
c) i d) podobnie jak równania tylko rozwiązania znajdujesz na wykresie. Niestety limit czasu mi się kończy. Najwyżej jutro ktoś tobie pomoże.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 23 kwie 2008, o 18:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ciechan
- Podziękował: 3 razy