rozwiaz rownania

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mickula
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 11 lis 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowiak
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

rozwiaz rownania

Post autor: mickula »

tg2x=tgx

Z gory dzieki za objasnienie jak to robic krok po kroku;)
wlodzimierz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 21 mar 2008, o 18:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 1 raz

rozwiaz rownania

Post autor: wlodzimierz »

\(\displaystyle{ 2x=x+k\pi x = k\pi, \ k C}\)
Awatar użytkownika
Antti Siltala
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 15 sie 2009, o 17:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

rozwiaz rownania

Post autor: Antti Siltala »

wlodzimierz pisze:\(\displaystyle{ 2x=x+k\pi \Rightarrow x = k\pi, \ k \in C}\)
Witam
Nie rozumiem czemu taka równość zachodzi skoro:

Przyjmijmy że \(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{4}}\) Wtedy:
\(\displaystyle{ 2 \cdot x=2 \cdot \frac{\pi}{4}=\frac{\pi}{2}}\) a przecież

za \(\displaystyle{ k \in C}\)weźmy \(\displaystyle{ k=1}\)to wtedy

\(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}+ k\pi=\frac{\pi}{4}+ \pi= \frac{5}{4}\pi}\)

a przecież \(\displaystyle{ \frac{5}{4}\pi \neq \frac{\pi}{2}}\)

Był bym bardzo wdzięczny za jakieś wyjaśnienie gdyż również próbuję rozwiązać zadanie z którym borykał się autor tego tematu i również mam problem z jego rozwiązaniem.
ODPOWIEDZ