Zadaniem jest narysowanie wykresu funkcji \(\displaystyle{ f(x) = \cos x - \sqrt{3}\sin x}\)
Prosiłbym o wyłącznie przekształcenie do prostszej postaci dalej powinienem sobie poradzic.
Narysój wykres cosx-sqrt(3)sinx
- Viathor
- Użytkownik
- Posty: 336
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 11:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 96 razy
Narysój wykres cosx-sqrt(3)sinx
\(\displaystyle{ cosx-\sqrt{3}sinx=2( \frac{1}{2}cosx- \frac{\sqrt{3}}{2}sinx)=2(sin \frac{\pi}{6}cosx-cos \frac{\pi}{6}sinx }) =2sin( \frac{\Pi}{6} -x)}\)
Narysój wykres cosx-sqrt(3)sinx
\(\displaystyle{ \cos x - \sqrt{3}\sin x\setminus * \frac{2}{2}}\)
\(\displaystyle{ 2(\frac{1}{2}\cos x - \frac{ \sqrt{3} }{2}\sin x)}\)
\(\displaystyle{ 2(\cos x \cos \frac{\pi}{3} - \sin x \sin \frac{\pi}{3})}\)
\(\displaystyle{ 2(\cos^{2}(x+\frac{\pi}{3}) - \sin^{2}(x+\frac{\pi}{3})))}\)
\(\displaystyle{ 2\cos(x+ \frac{\pi}{3} )}\)
\(\displaystyle{ 2(\frac{1}{2}\cos x - \frac{ \sqrt{3} }{2}\sin x)}\)
\(\displaystyle{ 2(\cos x \cos \frac{\pi}{3} - \sin x \sin \frac{\pi}{3})}\)
\(\displaystyle{ 2(\cos^{2}(x+\frac{\pi}{3}) - \sin^{2}(x+\frac{\pi}{3})))}\)
\(\displaystyle{ 2\cos(x+ \frac{\pi}{3} )}\)