Witam,
Proszę o pomoc przy rozwiązaniu zadania.
Oblicz cos \(\displaystyle{ \frac{x}{2}}\) jeśli wiadomo, że \(\displaystyle{ cosx = - \frac{2}{3}}\) i \(\displaystyle{ x {\Pi, 2\Pi}}\)
Zadanie z cosinusem...
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 18 wrz 2005, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów
- Podziękował: 22 razy
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Zadanie z cosinusem...
Wystarczy skorzystać ze wzoru na cosinus połówki kąta. Znajdziesz go w kompendium. Zadbaj o odpowiedni znak.
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
- blinx
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 13 lip 2005, o 20:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Leluchowo
- Pomógł: 2 razy
Zadanie z cosinusem...
Korzystasz ze wzoru \(\displaystyle{ cos\frac{x}{2}=\sqrt{\frac{1+cosx}{2}}}\) czyli \(\displaystyle{ cos\frac{x}{2}=\frac{1}{\sqrt{6}}}\) oczywiści wynik z ujemnym znakiem,bo \(\displaystyle{ \frac{x}{2}}\) należy do drugiej ćwiartki a tam cos jest ujemny. Sprawdź na wszelki wypadek.
[ Dodano: Nie Wrz 25, 2005 6:18 pm ]
Korzystasz ze wzoru \(\displaystyle{ cos(\frac{x}{2})=\sqrt{\frac{1+cosx}{2}}}\) czyli \(\displaystyle{ cos(\frac{x}{2})=\frac{1}{\sqrt{6}}}\) oczywiści wynik z ujemnym znakiem,bo \(\displaystyle{ \frac{x}{2}}\) należy do drugiej ćwiartki a tam cos jest ujemny. Sprawdź na wszelki wypadek.
[ Dodano: Nie Wrz 25, 2005 6:18 pm ]
Korzystasz ze wzoru \(\displaystyle{ cos(\frac{x}{2})=\sqrt{\frac{1+cosx}{2}}}\) czyli \(\displaystyle{ cos(\frac{x}{2})=\frac{1}{\sqrt{6}}}\) oczywiści wynik z ujemnym znakiem,bo \(\displaystyle{ \frac{x}{2}}\) należy do drugiej ćwiartki a tam cos jest ujemny. Sprawdź na wszelki wypadek.