trygonometria

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
fanta16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 3 wrz 2005, o 13:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: lbn
Podziękował: 10 razy

trygonometria

Post autor: fanta16 »

hejka prosze o pomoc mam pewne zadanko z tryg. niestety za trudne dla mnie:((nigdy nie mialam jej i nie czaje)
o to one
i nie wychodzi mi w tym TeX mam pecha ale coz zrobic napisze wam tak:

a. \(\displaystyle{ sin15=\sqrt{6}-\sqrt{2}/4}\), wyznacz kąt\(\displaystyle{ \alpha}\), gdy cos\(\displaystyle{ \alpha}\)=\(\displaystyle{ \sqrt{6}-\sqrt{2}/4}\)

b.tg\(\displaystyle{ 22^{\circ}}\)\(\displaystyle{ 30^{,}}\)=\(\displaystyle{ \sqrt{2}-1}\), wyznacz kąt \(\displaystyle{ \beta}\), gdy ctg\(\displaystyle{ \beta}\)=\(\displaystyle{ \sqrt{2}-1}\)

c.ctg\(\displaystyle{ 15^{\circ}}\)=2+\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\), wyznacz kat \(\displaystyle{ \gamma}\), gdy tg\(\displaystyle{ \gamma}\)=2+\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)

Za wszelkie przejawy pomocy dziekuje:0
pozxro
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

trygonometria

Post autor: Tomasz Rużycki »

Rozwiąż równania \(\displaystyle{ \tan \zeta = \cot \zeta}\), \(\displaystyle{ \sin \psi = \cos \psi}\) itd...


Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Awatar użytkownika
fanta16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 3 wrz 2005, o 13:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: lbn
Podziękował: 10 razy

trygonometria

Post autor: fanta16 »

hehe dzieki sprobuje moze cosik z tego wyjdzie
pozdr
ODPOWIEDZ