Wyznacz zb. wartości funkcji \(\displaystyle{ f(x)=sin^4x+cos^4x}\) gdzie \(\displaystyle{ x
R}\)
Bardzo prosze o pomoc i wytłumaczenie jeśli ktoś ma chwilke czasu.
wyznacz zb. wartości funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 21 mar 2008, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 1 raz
wyznacz zb. wartości funkcji
wydaje mi sie, ze tak, ale moge sie mylic:
\(\displaystyle{ f(x)=sin^{4}x+cos^{4}x=(sin^{2}x + cos^{2}x)^{2}-2sin ^{2}cos^{2}x=
1-2(sinxcox) ^{2}= 1-2(\frac{1}{2} sin2x)^{2}=1- \frac{1}{2} sin^{2}2x
-1/2 qslant -1/2sin ^{2}2x qslant 0 | +1
f(x) < \frac{1}{2} ;1>}\)
\(\displaystyle{ f(x)=sin^{4}x+cos^{4}x=(sin^{2}x + cos^{2}x)^{2}-2sin ^{2}cos^{2}x=
1-2(sinxcox) ^{2}= 1-2(\frac{1}{2} sin2x)^{2}=1- \frac{1}{2} sin^{2}2x
-1/2 qslant -1/2sin ^{2}2x qslant 0 | +1
f(x) < \frac{1}{2} ;1>}\)