Proszę o przekształcenie wzorów z twierdzenia cosinusów względem \(\displaystyle{ \cos }\), \(\displaystyle{ \cos \beta}\), \(\displaystyle{ \cos \gamma}\)
\(\displaystyle{ a ^{2}=b^{2}+c^{2}-2bc*cos }\)
\(\displaystyle{ b^{2}=...}\)
\(\displaystyle{ c^{2}=..}\)
i jedno niezrozumiałe dla mnie zadanie może ktoś wyliczy i wytłumaczy:
Na okręgu o promieniu r opisano trójkąt ABC w którym dwa kąty wynoszą \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\) Oblicz pole tego trójkąta którego wierzchołkami są punkty styczności danego okręgu z bokami trójkąta ABC.
z góry dziękuję
cosinus
Szemek
twierdzenie cosinusów
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 1 lis 2006, o 16:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: okolice wrzechy
twierdzenie cosinusów
Ostatnio zmieniony 12 maja 2008, o 17:12 przez guzik-men, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 669
- Rejestracja: 25 mar 2008, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 198 razy
twierdzenie cosinusów
\(\displaystyle{ b^2=a^2+c^2-2ac\cos\beta\\
c^2=a^2+b^2-2ab\cos\gamma}\)
@down:
Ech... te kropki zasugerowały mi, że chodziło o zamianę.
c^2=a^2+b^2-2ab\cos\gamma}\)
@down:
Ech... te kropki zasugerowały mi, że chodziło o zamianę.
Ostatnio zmieniony 12 maja 2008, o 18:36 przez lorakesz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 1 lis 2006, o 16:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: okolice wrzechy
twierdzenie cosinusów
wiem że są takie wzory ale chce żeby ktoś przekształcił je względem cosinusa
cosinus
Szemek
cosinus
Szemek
Ostatnio zmieniony 12 maja 2008, o 17:13 przez guzik-men, łącznie zmieniany 1 raz.