zad1
Udowadni że jeśli \(\displaystyle{ \alpha, \beta,\gamma R-}\) { \(\displaystyle{ x:x=k \pi, k C}\) }i \(\displaystyle{ \alpha+ \beta + \gamma= \frac{\pi}{2}}\)
to \(\displaystyle{ ctg + ctg \beta + ctg \gamma = ctg *ctg \beta * ctg \gamma}\)
zad2
Udowadni że jeśli \(\displaystyle{ \alpha, \beta,\gamma R}\)-{\(\displaystyle{ x:x=\frac{\pi}{2} + k \pi, k C}\) } i \(\displaystyle{ \alpha+ \beta + \gamma= 0}\)
to \(\displaystyle{ ctg + ctg \beta + ctg \gamma = ctg *ctg \beta * ctg \gamma}\)
Bardzo proszę o pomoc bo w ogóle nie wiem jak się do tego zabrać
Udowadni że.....
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 29 lis 2007, o 23:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 6 razy
Udowadni że.....
Dla uproszczenia zapisu oznaczmy kąty jako x,y,z
\(\displaystyle{ ctgx+ctgy=(ctgxctgy-1)ctgz}\)
\(\displaystyle{ \frac{cosxsiny+cosysinx} {sinxsiny}= \frac{cosxcosy-sinxsiny}{sinxsiny}ctg(90-(x+y))}\)
\(\displaystyle{ sin(x+y)=cos(x+y)tg(x+y)}\)
A to już jest prawdziwe dla x,y z dziedziny
\(\displaystyle{ ctgx+ctgy=(ctgxctgy-1)ctgz}\)
\(\displaystyle{ \frac{cosxsiny+cosysinx} {sinxsiny}= \frac{cosxcosy-sinxsiny}{sinxsiny}ctg(90-(x+y))}\)
\(\displaystyle{ sin(x+y)=cos(x+y)tg(x+y)}\)
A to już jest prawdziwe dla x,y z dziedziny