\(\displaystyle{ \frac{a}{\sqrt{a^2+h^2}}=tg }\)
ma wyjść : \(\displaystyle{ h=\frac{a}{sin\alpha}\sqrt{cos2\alpha}}\)
a ja licze tak:
\(\displaystyle{ \frac{a^2}{a^2+h^2}=tg^2\alpha\\a^2=tg^2\alpha(a^2+h^2)\\h^2=\frac{a^2(1-tg^2\alpha)}{tg^2\alpha}}\)
i jak sprawdzić czy to jest to samo?
przekształcenie wzoru
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
przekształcenie wzoru
\(\displaystyle{ h^2=\frac{a^2(1-tg^2\alpha)}{tg^2\alpha}=\frac{a^2(1-\frac{sin^2\alpha}{cos^2\alpha})}{\frac{sin^2\alpha}{cos^2\alpha}}=\frac{a^2cos^2\alpha(1-\frac{sin^2\alpha}{cos^2\alpha})}{sin^2\alpha}=\frac{a^2cos^2\alpha-a^2sin^2\alpha}{sin^2\alpha}=\frac{a^2(cos^2\alpha-sin^2\alpha)}{sin^2\alpha}=\frac{a^2cos2\alpha}{sin^2\alpha}\\
h=\sqrt{\frac{a^2cos2\alpha}{sin^2\alpha}}=\frac{a\sqrt{cos2\alpha}}{sin\alpha}=\frac{a}{sin\alpha}\cdot \sqrt{cos2\alpha}}\)
h=\sqrt{\frac{a^2cos2\alpha}{sin^2\alpha}}=\frac{a\sqrt{cos2\alpha}}{sin\alpha}=\frac{a}{sin\alpha}\cdot \sqrt{cos2\alpha}}\)