Nierówność trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
matematyk43
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 17 kwie 2008, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska Lublin
Podziękował: 1 raz

Nierówność trygonometryczna

Post autor: matematyk43 »

Witam! Kolejny problem i po raz kolejny zwracam się do Was o pomoc ! Tym razem chodzi o dość trudną nierówność trygonometryczną. Mianowicie

\(\displaystyle{ \left|2cos( \frac{pi}{6} + x) \right| > \sqrt{3}}\)

za wszelkie porady dziękuję !

Pozdrawiam Kamil A.
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Nierówność trygonometryczna

Post autor: klaustrofob »

podziel stronami przez 2. rozwiąż równanie \(\displaystyle{ |\cos (\frac{\pi}{6}+x)|=\frac{\sqrt{3}}{2}}\). narysuj wykres lewej strony. odczytaj rozwiązania.
matematyk43
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 17 kwie 2008, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska Lublin
Podziękował: 1 raz

Nierówność trygonometryczna

Post autor: matematyk43 »

Skąd nagle wziął Ci się znak równości ? I nadal nie potrafię zaznaczyć na wykresie gdzie funkcja ta jest większa od \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

Nierówność trygonometryczna

Post autor: matshadow »

No wyznacza graniczne rozwiązania, a potem masz odpowiednie części na wykresie zaznaczyć
ODPOWIEDZ