funkcje kąta jako ciąg geometryczny

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
bonsai_ck
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 11 maja 2008, o 20:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kielce
Podziękował: 3 razy

funkcje kąta jako ciąg geometryczny

Post autor: bonsai_ck »

Wyznacz wszystkie wartości \(\displaystyle{ \alpha\,(\alpha\,\neq\, k\pi,\, k C),}\) dla których trzy liczby \(\displaystyle{ ctg\alpha,\,sin\alpha,\,\frac{1}{6}cos\alpha}\) (w podanej kolejności) tworzą ciąg geometryczny.
Awatar użytkownika
RyHoO16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1822
Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WLKP
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 487 razy

funkcje kąta jako ciąg geometryczny

Post autor: RyHoO16 »

Z własności ciągu geometrycznego \(\displaystyle{ b^2=ac \iff \sin^2x= \frac{\cos^2 x}{6 \sin x} \iff x= \frac{\pi}{6}+2 k \pi x= \frac{5 \pi}{6}+2k \pi}\)
ODPOWIEDZ