Oblicz największy ujemny pierwiastek równania:
\(\displaystyle{ 3 + 2\sin x + \cos ft(\tfrac{2}{3} x\right) =0}\)
największy ujemny pierwiastek r-nia tryg.
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 8 maja 2008, o 22:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: białystok
- Podziękował: 5 razy
największy ujemny pierwiastek r-nia tryg.
czyli
\(\displaystyle{ sinx\,=\, -1}\)
oraz
\(\displaystyle{ \cos ft( \tfrac{2}{3} x\right) = -1}\)
ktoś mnie jeszcze naprowadził, ale i tak dzięki
\(\displaystyle{ sinx\,=\, -1}\)
oraz
\(\displaystyle{ \cos ft( \tfrac{2}{3} x\right) = -1}\)
ktoś mnie jeszcze naprowadził, ale i tak dzięki
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 21 mar 2008, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 1 raz
największy ujemny pierwiastek r-nia tryg.
\(\displaystyle{ 3+2sin(3\frac{x}{3})+cos(2\frac{x}{3})=0
3+2sin\frac{x}{3}(3-4sin^{2}\frac{x}{3})+1-2sin^{2}\frac{x}{3}=0
4sin^{3}\frac{x}{3}+sin^{2}\frac{x}{3}-3sin\frac{x}{3}-2=0
t=sin\frac{x}{3}, t
4t^{3}+t^{2}-3t-2=0
(t-1)(4t^{2}+5t+2)=0}\)
wyrazenie ma tylko jeden pierwiastek t=1
\(\displaystyle{ sin\frac{x}{3}=1
\frac{x}{3}= \frac{\pi}{2}+2k\pi, k\in C
x= \frac{3\pi}{2}+6k\pi}\)
rozwiazanie ma byc najwieksza liczba ujemna, czyli k= -1
\(\displaystyle{ x=\frac{3}{2}\pi-6\pi=-4\frac{1}{2}\pi}\)
pzdr
3+2sin\frac{x}{3}(3-4sin^{2}\frac{x}{3})+1-2sin^{2}\frac{x}{3}=0
4sin^{3}\frac{x}{3}+sin^{2}\frac{x}{3}-3sin\frac{x}{3}-2=0
t=sin\frac{x}{3}, t
4t^{3}+t^{2}-3t-2=0
(t-1)(4t^{2}+5t+2)=0}\)
wyrazenie ma tylko jeden pierwiastek t=1
\(\displaystyle{ sin\frac{x}{3}=1
\frac{x}{3}= \frac{\pi}{2}+2k\pi, k\in C
x= \frac{3\pi}{2}+6k\pi}\)
rozwiazanie ma byc najwieksza liczba ujemna, czyli k= -1
\(\displaystyle{ x=\frac{3}{2}\pi-6\pi=-4\frac{1}{2}\pi}\)
pzdr