\(\displaystyle{ f(x)=\frac{1}{2}cosx+ \frac{1}{2}}\)
Jak mozna ją narysować?
prosty wykres funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 17 sty 2008, o 23:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 10 razy
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
prosty wykres funkcji
Najlepiej sobie to kolejno rozrysować:
\(\displaystyle{ f(x)=\cos x}\)
Teraz "spłaszczamy" wykres do osi OX.
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{1}{2}\cos x}\)
Na końcu podnosimy o \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) do góry.
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{1}{2}\cos x+\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ f(x)=\cos x}\)
Teraz "spłaszczamy" wykres do osi OX.
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{1}{2}\cos x}\)
Na końcu podnosimy o \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) do góry.
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{1}{2}\cos x+\frac{1}{2}}\)