dlugosc przekatnych rownolegloboka
-
- Użytkownik
- Posty: 120
- Rejestracja: 27 mar 2008, o 21:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 59 razy
dlugosc przekatnych rownolegloboka
Oblicz dlugosci przekatnych rownolegloboka, jesli jego boki maja dlugosci a= \(\displaystyle{ 2 \sqrt{3}}\), b=\(\displaystyle{ 3\sqrt{2}}\), a kta ostry ma miare \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 7 maja 2008, o 17:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Hajnówka
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 2 razy
dlugosc przekatnych rownolegloboka
Na początku korzystamy z faktu, że mamy podany kąt 45 stopni. Po narysowaniu rysunku możemy w łatwy sposób wyliczyć wysokość równoległoboku:
\(\displaystyle{ 2 \sqrt{3} = H \sqrt{2} -> H= \sqrt{6}}\)
Pierwszą przekątną (krótszą) liczymy z dobrze nam znanego prawa Pitagorasa:
\(\displaystyle{ d _{1} = \sqrt{6(5-2 \sqrt{3} )}}\)
W celu obliczenia drugiej przekątnej (dłuższej) używamy twierdz. cosinusów;
\(\displaystyle{ d _{2} = \sqrt{6(5+2 \sqrt{3} )}}\)
Mam nadzieję, że pomogłem ( pomógł;) )
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ 2 \sqrt{3} = H \sqrt{2} -> H= \sqrt{6}}\)
Pierwszą przekątną (krótszą) liczymy z dobrze nam znanego prawa Pitagorasa:
\(\displaystyle{ d _{1} = \sqrt{6(5-2 \sqrt{3} )}}\)
W celu obliczenia drugiej przekątnej (dłuższej) używamy twierdz. cosinusów;
\(\displaystyle{ d _{2} = \sqrt{6(5+2 \sqrt{3} )}}\)
Mam nadzieję, że pomogłem ( pomógł;) )
Pozdrawiam