rownanie z parametrem

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kkuubbaa88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 9 mar 2008, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

rownanie z parametrem

Post autor: kkuubbaa88 »

dla jakich m istnieja rozwiazania

\(\displaystyle{ \sin 3x - \sin( \frac{\pi}{2} - 3x ) = m}\)

\(\displaystyle{ \sqrt{3}\sin x + \cos x = m}\)
wjzz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 24 lut 2007, o 16:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 18 razy

rownanie z parametrem

Post autor: wjzz »

1) Skorzystaj ze wzoru na różnicę sinusów ... ometryczne

2) Trik jest taki:

\(\displaystyle{ \sqrt{3}\sin x + \cos x = 2\cdot(\frac{\sqrt{3}}{2}\cdot sin x + \frac{1}{2}\cdot cos x) = 2\cdot(cos(\frac{\pi}{6})\cdot sin x + sin(\frac{\pi}{6})\cdot cos x) = 2sin(\frac{\pi}{6} + x)}\)

Reszta dla Ciebie
ODPOWIEDZ