lekki problem z rownaniem... staralem sie rozwiazac za pomoca wzorow funkcji trygonometrycznych dwoch katow, a nastepnie wychodzily wzory na podwojny i potrojny, ale zaprzestalem dalszych obliczec, gdyz wychodzily straszne rzeczy jak to rozwiazac ?
\(\displaystyle{ \sin 5x + \sin x = 0}\)
rownanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 147
- Rejestracja: 9 mar 2008, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 147
- Rejestracja: 9 mar 2008, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 24 lut 2007, o 16:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 18 razy
rownanie trygonometryczne
Na pewno skorzystałeś z tego wzoru:
\(\displaystyle{ sinx + siny = 2sin(\frac{x+y}{2})cos(\frac{x-y}{2})}\)?
Bo potem to już wystarczy zastanowić się kiedy iloczyn dwóch liczb rzeczywistych wynosi 0...
\(\displaystyle{ sinx + siny = 2sin(\frac{x+y}{2})cos(\frac{x-y}{2})}\)?
Bo potem to już wystarczy zastanowić się kiedy iloczyn dwóch liczb rzeczywistych wynosi 0...