uzasadnij tożsamość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
matma123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 6 maja 2008, o 11:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

uzasadnij tożsamość

Post autor: matma123 »

uzasadni tożsamość
\(\displaystyle{ \frac{1-2cos^2x}{sinxcosx}=tgx-ctgx}\)
Awatar użytkownika
fanch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: 14 paź 2006, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Polski
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 82 razy

uzasadnij tożsamość

Post autor: fanch »

\(\displaystyle{ L=\frac{2(1-cos^2x)-1}{sinxcosx}=\frac{2sin^2x-1}{sinxcosx}=}\)
\(\displaystyle{ = \frac{2sin^2x-sin^2x-cos^2x}{sinxcosx}=\frac{sin^2x-cos^2x}{sinxcosx}=}\)
\(\displaystyle{ =\frac{sin^2x}{sinxcosx}-\frac{cos^2x}{sinxcosx}=\frac{sinx}{cosx}-\frac{cosx}{sinx}=tgx-ctgx}\)
ODPOWIEDZ