wykaż prawidłowość tożsamości
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 6 maja 2008, o 11:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
wykaż prawidłowość tożsamości
udowodnij prawidłowość tożsamości
\(\displaystyle{ (tgx+ctgx)^{2}=\frac{1}{sin^2xcos^2x}}\)
[/latex]
\(\displaystyle{ (tgx+ctgx)^{2}=\frac{1}{sin^2xcos^2x}}\)
[/latex]
-
- Użytkownik
- Posty: 324
- Rejestracja: 28 mar 2008, o 09:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 121 razy
wykaż prawidłowość tożsamości
\(\displaystyle{ (tg x + ctg x)^{2} = tg^{2} x + 2 tg x ctg x + ctg^{2} x = tg^{2} x + 2 + ctg^{2} x = \frac{sin^{2} x}{cos^{2} x} + 2 + \frac{cos^{2} x}{sin^{2} x} =}\)
\(\displaystyle{ = \frac{sin^{4}x + 2 sin^{2} cos^{2} x + cos ^{4} x}{sin^{2} x cos^{2} x} = \frac{(sin^{2} x + cos^{2} x)^{2} }{sin^{2} x cos^{2} x} = \frac{1}{sin^{2} x cos^{2} x}}\)
\(\displaystyle{ = \frac{sin^{4}x + 2 sin^{2} cos^{2} x + cos ^{4} x}{sin^{2} x cos^{2} x} = \frac{(sin^{2} x + cos^{2} x)^{2} }{sin^{2} x cos^{2} x} = \frac{1}{sin^{2} x cos^{2} x}}\)
- fanch
- Użytkownik
- Posty: 524
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Polski
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 82 razy
wykaż prawidłowość tożsamości
\(\displaystyle{ L=tg^2+2tg*ctg+ctg^2=\frac{sin^2}{cos^2}+2+\frac{cos^2}{sin^2}=}\)
\(\displaystyle{ =\frac{sin^4+cos^4}{sin^2cos^2}+2=\frac{(sin^2+cos^2)^2-2sin^2cos^2}{cos^2+sin^2}+2=}\)
\(\displaystyle{ =\frac{1-2sin^2cos^2}{cos^2sin^2}+2=\frac{1}{sin^2cos^2}}\)
\(\displaystyle{ =\frac{sin^4+cos^4}{sin^2cos^2}+2=\frac{(sin^2+cos^2)^2-2sin^2cos^2}{cos^2+sin^2}+2=}\)
\(\displaystyle{ =\frac{1-2sin^2cos^2}{cos^2sin^2}+2=\frac{1}{sin^2cos^2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 669
- Rejestracja: 25 mar 2008, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 198 razy
wykaż prawidłowość tożsamości
\(\displaystyle{ (tgx+ctgx)^{2}=\frac{1}{sin^2xcos^2x} \\matma123 pisze:udowodnij prawidłowość tożsamości
\(\displaystyle{ (tgx+ctgx)^{2}=\frac{1}{sin^2xcos^2x}}\)
(tgx+ctgx)^{2}=tg^2x+2tgxctgx+ctg^2x=\\\frac{sin^2x}{cos^2x}+\frac{cos^2x}{sin^2x}+2=
\frac{sin^4x+cos^4x}{cos^2xsin^2x}+2=\frac{(sin^2x+cos^2x)^2-2sin^2xcos^2x}{cos^2xsin^2x}+2=\\
\frac{1}{cos^2xsin^2x}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 941
- Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kingdom Hearts
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 222 razy
wykaż prawidłowość tożsamości
L: \(\displaystyle{ \tan^2x+\cot^2x+2=\frac{\sin^2x}{\cos^2x}+\frac{\cos^2x}{\sin^2x}+2=
\frac{\sin^4x+\cos^4x+2\sin^2x\cos^2x}{\cos^2x\sin^2x}=\frac{(\sin^2x+\cos^2x)^2}{\sin^2x\cos^2x}}\)
Jak pomnożymy obie strony przez \(\displaystyle{ \sin^2\cos^2x}\) to wyjdzie nam:
\(\displaystyle{ (\sin^2x+\cos^2x)^2=1}\), co jest tożsamością
\frac{\sin^4x+\cos^4x+2\sin^2x\cos^2x}{\cos^2x\sin^2x}=\frac{(\sin^2x+\cos^2x)^2}{\sin^2x\cos^2x}}\)
Jak pomnożymy obie strony przez \(\displaystyle{ \sin^2\cos^2x}\) to wyjdzie nam:
\(\displaystyle{ (\sin^2x+\cos^2x)^2=1}\), co jest tożsamością
-
- Użytkownik
- Posty: 277
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 22:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Imperium Romanum
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 15 razy
wykaż prawidłowość tożsamości
matshadow: \(\displaystyle{ tan}\) to nie tangens, tangens ma symbol \(\displaystyle{ tg}\),
to samo z \(\displaystyle{ cot}\), poprawnie powinno byc \(\displaystyle{ ctg}\)
to samo z \(\displaystyle{ cot}\), poprawnie powinno byc \(\displaystyle{ ctg}\)
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
wykaż prawidłowość tożsamości
\(\displaystyle{ \tan }\) to jest tangensogre pisze:matshadow: \(\displaystyle{ tan}\) to nie tangens, tangens ma symbol \(\displaystyle{ tg}\),
to samo z \(\displaystyle{ cot}\), poprawnie powinno byc \(\displaystyle{ ctg}\)
\(\displaystyle{ \cot }\) to jest cotangens
W Polsce raczej stosujemy inne skróty dla tych funkcji, ale LaTeX korzysta z uniwersalnych anglojęzycznych skrótów.
fanch, od kiedy sinusy i cosinusy tak latają samopas jakieś "iksy" albo "alfy" przydałyby się do towarzystwa
A tak na poważnie, taki zapis na sprawdzianie czy maturze nie zostanie uznany za poprawny.
- fanch
- Użytkownik
- Posty: 524
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Polski
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 82 razy
wykaż prawidłowość tożsamości
Szemek, spoko wiem , po prostu jakoś mi sie tak nie chciało klikac w te iksy
a co do matury to wiem, tam to nie będzie fuszerki, wszystko ładnie i elegancko sie zapisze.
a co do matury to wiem, tam to nie będzie fuszerki, wszystko ładnie i elegancko sie zapisze.
-
- Użytkownik
- Posty: 941
- Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kingdom Hearts
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 222 razy
wykaż prawidłowość tożsamości
Tak jak Szemek powiedział, wszędzie się stosuje tan i cot. Sam to widziałem m.in. w Szwajcariiogre pisze:matshadow: \(\displaystyle{ tan}\) to nie tangens, tangens ma symbol \(\displaystyle{ tg}\),
to samo z \(\displaystyle{ cot}\), poprawnie powinno byc \(\displaystyle{ ctg}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
wykaż prawidłowość tożsamości
Kolega Szemek tego nie powiedział.matshadow pisze:Tak jak Szemek powiedział, wszędzie się stosuje tan i cot. Sam to widziałem m.in. w Szwajcariiogre pisze:matshadow: \(\displaystyle{ tan}\) to nie tangens, tangens ma symbol \(\displaystyle{ tg}\),
to samo z \(\displaystyle{ cot}\), poprawnie powinno byc \(\displaystyle{ ctg}\)
Wszędzie się tego nie stosije. Sami Anglosasi zapis tg czasam nazywają łacińskim i stosują go zamiennie z tan.