Oblicz bok

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
koliber1000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 27 mar 2008, o 21:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 59 razy

Oblicz bok

Post autor: koliber1000 »

W trojkacie ostrokatnym dane sa: a= 2 cm, b= 1 cm, \(\displaystyle{ sin = \frac{2\sqrt{2}}{3}}\). Oblicz c
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Oblicz bok

Post autor: Szemek »

skorzystaj z tw. cosinusów
\(\displaystyle{ \cos }\) oblicz z jedynki trygonometrycznej, trójkąt ostrokątny - a więc I ćwiartka
ogre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 277
Rejestracja: 15 kwie 2008, o 22:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Imperium Romanum
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 15 razy

Oblicz bok

Post autor: ogre »

\(\displaystyle{ cos^{2}x + sin^{2}x = 1}\)

czyli

\(\displaystyle{ cos^{2}x = 1 - sin^{2}x}\)

czyli

\(\displaystyle{ cos^{2}x = 1 - (\frac{2 \sqrt{2} }{3} )^{2}}\)

czyli

\(\displaystyle{ cos^{2}x = 1 - \frac{8}{9}}\)

czyli

\(\displaystyle{ cosx = \frac{1}{3}}\)

Przepraszam, ale nie rozumiem, co dalo wyliczenie \(\displaystyle{ cosx}\) ??

chodzi o to, że c to 3 ??
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Oblicz bok

Post autor: Szemek »

\(\displaystyle{ c^2 = a^2+b^2-2ab\cos }\)
ogre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 277
Rejestracja: 15 kwie 2008, o 22:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Imperium Romanum
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 15 razy

Oblicz bok

Post autor: ogre »

że co?? czemu \(\displaystyle{ - 2abcosx}\) ??
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Oblicz bok

Post autor: Szemek »

ogre, tw. cosinusów
ogre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 277
Rejestracja: 15 kwie 2008, o 22:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Imperium Romanum
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 15 razy

Oblicz bok

Post autor: ogre »

Jestem w klasie 3 gim, w takim razie chyba tego nie mialem, bo nie rozumiem o co Ci chodzi. Czy c wychodzi 3? Szemek?

W ogole, to jest zadanie z podwieszonego zbioru zadan z numerem 2.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Oblicz bok

Post autor: Szemek »

ogre, zastanów się czy istnieje trójkąt o bokach 1,2,3
ogre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 277
Rejestracja: 15 kwie 2008, o 22:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Imperium Romanum
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 15 razy

Oblicz bok

Post autor: ogre »

Wiem, że nie może, dlatego pytam się co jest złego w moim rozumowaniu z postu numer 1
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Oblicz bok

Post autor: Szemek »

\(\displaystyle{ c^2=2^2+1^2-2\cdot 2 1 \frac{1}{3} \\
c^2=5-\frac{4}{3} \\
c^2=\frac{11}{3} \\
c = \sqrt{\frac{11}{3}}}\)
ODPOWIEDZ