rownanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kkuubbaa88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 9 mar 2008, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

rownanie trygonometryczne

Post autor: kkuubbaa88 »

jak rozwiazac ?

\(\displaystyle{ 2\sin ^{2} x + \sin x - 1 = 0}\)
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

rownanie trygonometryczne

Post autor: *Kasia »

\(\displaystyle{ \Delta=9\\
\sin x=\frac{\pm 3-1}{4}\\
\sin x=-1 \sin x=\frac{1}{2}}\)
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

rownanie trygonometryczne

Post autor: Szemek »

\(\displaystyle{ t=\sin x, \quad 1 q t q 1 \\
2t^2+t-1=0}\)

i równanie kwadratowe do rozwiązania...
kkuubbaa88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 9 mar 2008, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

rownanie trygonometryczne

Post autor: kkuubbaa88 »

faktycznie a przy tym przykladzie ? bo ani nie ma jak podstawiac, ani tez przed nawias, no i chyba wzorow za duzo tutaj nie ma... wiec nie bardzo wiem co zrobic...

\(\displaystyle{ \sin ^{2} x - 3\cos x - 3 = 0}\)
Awatar użytkownika
RyHoO16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1822
Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WLKP
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 487 razy

rownanie trygonometryczne

Post autor: RyHoO16 »

\(\displaystyle{ \sin ^{2} x - 3\cos x - 3 = 0 \iff 1-cos^2x-3cosx-3=0 \iff cos^2x+3cosx+2=0}\)

Dalej już wiesz ??
ODPOWIEDZ