Miara kąta w funkcji trygonometrycznej dowolnego kąta

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
pawel435
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 14 mar 2008, o 19:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mam to wiedzieć???
Podziękował: 32 razy

Miara kąta w funkcji trygonometrycznej dowolnego kąta

Post autor: pawel435 »

Witam, mam taki problem.
Musze zbudować kąt o mierze x takiej, że
\(\displaystyle{ \sin x= -\frac{1}{3}}\), gdzie \(\displaystyle{ x (\pi,\frac{3}{2} \pi)}\)
Ostatnio zmieniony 7 maja 2008, o 19:58 przez pawel435, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Miara kąta w funkcji trygonometrycznej dowolnego kąta

Post autor: Szemek »

Narysuj okrąg o środku \(\displaystyle{ (0,0)}\) i promieniu \(\displaystyle{ r=3}\) oraz prostą \(\displaystyle{ y=-1}\)
Później poprowadź półprostą łączącą początek układu współrzędnych z punktem przecięcia okręgu i prostej w III ćwiartce.
Szukany kąt to ten zaznaczony czerwonym łukiem.
ODPOWIEDZ