Rozwiąż nierówność

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
tomek898
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 8 wrz 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

Rozwiąż nierówność

Post autor: tomek898 »

Rozwiąż nierówność

x:x nalezy do R i \(\displaystyle{ 2cos^2x>cosx}\) i x nalezy do
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: JankoS »

tomek898 pisze:Rozwiąż nierówność

x:x nalezy do R i \(\displaystyle{ 2cos^2x>cosx}\) i x nalezy do
\(\displaystyle{ ( 2cos^2x>cosx 0< x < \pi) \Leftrightarrow (cosx(cosx-\frac{1}{2})>0 0< x < \pi) ((cosx\frac{1}{2})\wedge 0 x (0,\frac{\pi}{3}) \cup (\frac{\pi}{2},\pi).}\)
ODPOWIEDZ