jak rozwiazac:
\(\displaystyle{ \sin 5x = 1}\)
rownanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 147
- Rejestracja: 9 mar 2008, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- JHN
- Użytkownik
- Posty: 668
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 206 razy
rownanie trygonometryczne
Funkcja \(\displaystyle{ y=f(t)\sin t\wedge t\in\Re}\) osiąga swoją wartość największą dla \(\displaystyle{ t={\pi\over2}+k\cdot 2\pi\wedge k\in C}\)
zatem
\(\displaystyle{ \sin 5x=1\iff 5x={\pi\over2}+k\cdot 2\pi\wedge k\in C}\)
po podzieleniu przez pięć...
Pozdrawiam
zatem
\(\displaystyle{ \sin 5x=1\iff 5x={\pi\over2}+k\cdot 2\pi\wedge k\in C}\)
po podzieleniu przez pięć...
Pozdrawiam
- fanch
- Użytkownik
- Posty: 524
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Polski
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 82 razy
rownanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ sinx=1}\) gdy \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{2}+2k\pi}\)
wiec:
\(\displaystyle{ sin5x=1}\) gdy \(\displaystyle{ 5x=\frac{\pi}{2}+2k\pi}\)
czyli:
\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{10}+\frac{2k\pi}{5}}\)
wiec:
\(\displaystyle{ sin5x=1}\) gdy \(\displaystyle{ 5x=\frac{\pi}{2}+2k\pi}\)
czyli:
\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{10}+\frac{2k\pi}{5}}\)