Rozwiąż rónanie...

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kondi50
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 7 lis 2007, o 15:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław

Rozwiąż rónanie...

Post autor: kondi50 »

\(\displaystyle{ sin(2x+ \frac{\pi}{3}) + sin(4x - \frac{\pi}{6}) = 0}\) w \(\displaystyle{ }\)

Prosze o pomoc...
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Rozwiąż rónanie...

Post autor: soku11 »


Skorzystaj ze wzoru:
\(\displaystyle{ \sin\alpha+\sin\beta=2\sin\frac{\alpha+\beta}{2}\cos\frac{\alpha-\beta}{2}}\)

POZDRO
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Rozwiąż rónanie...

Post autor: JankoS »

kondi50 pisze:\(\displaystyle{ sin(2x+ \frac{\pi}{3}) + sin(4x - \frac{\pi}{6}) = 0}\) w \(\displaystyle{ }\)

Prosze o pomoc...
A można i tak (nie wiem czy prościej? - chyba kwestia przyzwyczajenia):
\(\displaystyle{ sin(4x - \frac{\pi}{6})=-sin(2x+ \frac{\pi}{3})=sin(-2x- \frac{\pi}{3})}\)
ODPOWIEDZ