Równośc trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
RAFAELLO14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 246
Rejestracja: 14 sty 2008, o 11:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 4 razy

Równośc trygonometryczna

Post autor: RAFAELLO14 »

Wiedząc, że dla każdej liczby\(\displaystyle{ \alpha (0; \frac{\pi}{2})}\) zachodzi równosc \(\displaystyle{ \frac{sin2\alpha}{1+cos2\alpha} \frac{cos\alpha}{1 + cos } = tg \frac{\alpha}{2}}\) oblcz tg 22.5*. Wynik zapisz w postaci \(\displaystyle{ a+b \sqrt{c}}\) gdzie a, b, c sa liczbami całkowitymi...
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

Równośc trygonometryczna

Post autor: setch »

Podstaw \(\displaystyle{ \alpha =45^\circ}\)
RAFAELLO14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 246
Rejestracja: 14 sty 2008, o 11:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 4 razy

Równośc trygonometryczna

Post autor: RAFAELLO14 »

ahhhhhh... dziekuje =)
ODPOWIEDZ