Znajdz pochodna funkcji cos

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
chrisdk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 28 paź 2007, o 16:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Odense
Podziękował: 48 razy

Znajdz pochodna funkcji cos

Post autor: chrisdk »

\(\displaystyle{ y=40cos(1.047x)-40}\)
Awatar użytkownika
Ptaq666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 478
Rejestracja: 10 wrz 2006, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piła / Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 154 razy

Znajdz pochodna funkcji cos

Post autor: Ptaq666 »

to nie będzie poprostu

\(\displaystyle{ y' = -41.88sin(1.047x)}\)

?
chrisdk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 28 paź 2007, o 16:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Odense
Podziękował: 48 razy

Znajdz pochodna funkcji cos

Post autor: chrisdk »

moglbys troche to rozpisac? Chcialbym zobaczyc jak to sie rozwiazuje...
Awatar użytkownika
Ptaq666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 478
Rejestracja: 10 wrz 2006, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piła / Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 154 razy

Znajdz pochodna funkcji cos

Post autor: Ptaq666 »

No spoko. Ogólnie pochodną funkcji złożonej oblicza się w ten sposób :

\(\displaystyle{ f[g(x)]' = f'(x)* g'(x)}\)

I tutaj masz tak :

\(\displaystyle{ f(x) = 40cos(x) - 40 \\ g(x) = 1.047x \\ f[g(x)] = 40cos(1.047x) - 40 \\ f[g(x)]' = -40sin(1.047x) * 1.047}\)
chrisdk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 28 paź 2007, o 16:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Odense
Podziękował: 48 razy

Znajdz pochodna funkcji cos

Post autor: chrisdk »

Wlasnie o takie cos mi chodzilo. Ktora funkcja jest ktora. Dzieki!!
ODPOWIEDZ