Zbadaj czy f(x) jest okresowa:
\(\displaystyle{ f(x) = sinx + sin \sqrt{3}x}\)
jak to zrobic zgrabnie?
czy f. jest okresowa?
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 21 mar 2008, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 21 mar 2008, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 1 raz
czy f. jest okresowa?
Ok, dzieki, ale jak mam to uzasadnic na maturze? to zadanie maturalne...
Napisać, że \(\displaystyle{ 2pi}\) i \(\displaystyle{ \frac{2 \sqrt{3} }{3}pi}\)nie maja wspolnej wielokrotnosci? to wystarczy?
Napisać, że \(\displaystyle{ 2pi}\) i \(\displaystyle{ \frac{2 \sqrt{3} }{3}pi}\)nie maja wspolnej wielokrotnosci? to wystarczy?