Tożsamość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Soldat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 23 paź 2007, o 08:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 14 razy

Tożsamość

Post autor: Soldat »

\(\displaystyle{ \frac{1-sinx}{1+sinx} + \frac{1+sinx}{1-sinx} = \frac{2}{cosx}}\)
doszedłem w lewej stronie do tego:
\(\displaystyle{ \frac{4sin^{2}x + 2cos^{2}x}{cos^{2}x}}\)

Może ktoś mi podpowiedzieć? Próbowałem to skrócić, rozwinąć ale zawsze coś zostaje
pozdrawiam,
Brzytwa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 1 wrz 2007, o 13:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 221 razy

Tożsamość

Post autor: Brzytwa »

Tożsamość jest po prostu nieprawdziwa. Wystarczy podstawić choćby \(\displaystyle{ x=\pi}\). Wtedy otrzymamy \(\displaystyle{ 2=-2}\).
Awatar użytkownika
Soldat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 23 paź 2007, o 08:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 14 razy

Tożsamość

Post autor: Soldat »

Dzięki, Brzytwa, kolega z ławki to jednak zawsze pomoże ;P Głupi Pawłowski, już któryś błąd w tym podręczniku :/
pozdrawiam,
ODPOWIEDZ