sinx + cosx = 1 <- kto rozwiąże?

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
kozik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 14 wrz 2005, o 21:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrów Mazowiecka
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 1 raz

sinx + cosx = 1 <- kto rozwiąże?

Post autor: kozik »

Jakby ktoś rozwiązał to równanie, będę bardzo wdzięczny, za cholerę nie mogę tego rozwiązać
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

sinx + cosx = 1 <- kto rozwiąże?

Post autor: Tomasz Rużycki »

Zamień np. cosinus na sinus, po czym skorzystaj ze wzoru na sumę sinusów. Wszystkie potrzebne wzory znajdziesz w kompendium.


Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

sinx + cosx = 1 <- kto rozwiąże?

Post autor: Lady Tilly »

Twoje równanie sinx+cosx=1 mozna obliczyć nastepująco:
najpierw podnieść obie strony do kwadratu (sinx+cosx)�=1 czyli sin�x+2sinxcosx+cos�=1 dalej korzystasz ze wzoru sin�x+cos�x=1 i otrzymujesz 1+2sinxcosx=1 czyli
2sinxcosx=0 korzystasz z tego, że 2sinxcosx=sin2x otrzymujesz, ze sin2x=0 dalej radź sobie.
Awatar użytkownika
kozik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 14 wrz 2005, o 21:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrów Mazowiecka
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 1 raz

sinx + cosx = 1 <- kto rozwiąże?

Post autor: kozik »

dzięki wszystkim, rozwiazalem rownanie sam pare dni temu, sposobem jak karolina25 ;-D
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 890
Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 66 razy

sinx + cosx = 1 <- kto rozwiąże?

Post autor: juzef »

Jeden szczegół, bo nikt o tym nie wspomniał. \(\displaystyle{ sin(2\pi)=0}\), a \(\displaystyle{ sin(\p)+cos(\pi)\neq 1}\). Dlatego trzeba tutaj sprawdzić rozwiązania, a najlepiej skorzystać z metody, którą zaproponował Tomasz Rużycki.
ODPOWIEDZ