Oblicz sumę wszystkich rozwiązań równania
\(\displaystyle{ sin ^{4} x + cos ^{4} x = \frac{5}{8}}\)
należących do przedziału \(\displaystyle{ \langle - \frac{\pi}{2} ; \pi \rangle}\)
Doszedłem do momentu \(\displaystyle{ 1 - 2sin ^{2} x*cos ^{2} x = \frac{5}{8}}\) ale nie wiem co dalej. Niby można tam wcisnąć sin2x, ale to też mi nie pomaga. A może poszedłem złą drogą? Proszę o pomoc.
Oblicz sumę rozwiązań równania
-
- Użytkownik
- Posty: 91
- Rejestracja: 27 paź 2007, o 17:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 7 razy
- Ptaq666
- Użytkownik
- Posty: 478
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piła / Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 154 razy
Oblicz sumę rozwiązań równania
Ja bym to zrobił inaczej.
\(\displaystyle{ cos^{4}x = cos^{2}x*cos^{2}x = (1-sin^{2}x)(1-sin^{2}x) = 1-2sin^{2}x + sin^{4}x}\)
Teraz to podstawiasz do gównego równania i masz
\(\displaystyle{ sin^{4}x + cos^{4}x = \frac{5}{8} 2sin^{4}x - 2sin^{2}x + \frac{3}{8} = 0}\)
Teraz tylko podstawić za sin kwadrat jakąś zmienną, delta wychodzi 1 i dalej ładnie już.
\(\displaystyle{ cos^{4}x = cos^{2}x*cos^{2}x = (1-sin^{2}x)(1-sin^{2}x) = 1-2sin^{2}x + sin^{4}x}\)
Teraz to podstawiasz do gównego równania i masz
\(\displaystyle{ sin^{4}x + cos^{4}x = \frac{5}{8} 2sin^{4}x - 2sin^{2}x + \frac{3}{8} = 0}\)
Teraz tylko podstawić za sin kwadrat jakąś zmienną, delta wychodzi 1 i dalej ładnie już.
-
- Użytkownik
- Posty: 91
- Rejestracja: 27 paź 2007, o 17:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 7 razy