Kto mi pomoze zrobic zadanie z równan:
1) \(\displaystyle{ 2x ^{3} -7x ^{2} -3x+18=0}\)
2)\(\displaystyle{ 3x ^{3} +x ^{2} -27x-9=0}\)
3)\(\displaystyle{ x(x- 3)^{2} (x+4)=0}\)
4)\(\displaystyle{ 2x ^{3}-5x ^{2}+2x-5=0}\)
rozwiąz rownanie
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
rozwiąz rownanie
Tak z ciekawości się spytam, gdzie tutaj masz równania trygonometryczne, bo chyba pomyliłeś działy. Tak po krótce:
\(\displaystyle{ 1) \ 2x ^{3} -7x ^{2} -3x+18=0 \iff (x-2)(x-3)(2x+3)=0 \\
2) 3x ^{3} +x ^{2} -27x-9=0 \iff (3x+1)(x^2-9)=0 \\
4)2x ^{3}-5x ^{2}+2x-5=0 \iff (2x-5)(x^2+1)=0}\)
3) - masz już gotowy
\(\displaystyle{ 1) \ 2x ^{3} -7x ^{2} -3x+18=0 \iff (x-2)(x-3)(2x+3)=0 \\
2) 3x ^{3} +x ^{2} -27x-9=0 \iff (3x+1)(x^2-9)=0 \\
4)2x ^{3}-5x ^{2}+2x-5=0 \iff (2x-5)(x^2+1)=0}\)
3) - masz już gotowy