Problem z cosinusem

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
EmOoO
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 27 kwie 2008, o 16:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin

Problem z cosinusem

Post autor: EmOoO »

Wiem, że już na tym forum była udzielana odp jak narysować y=cos2x , ale ja niestety nadal nie wiem jak to zrobić... pogubiłam się... Mógłby mi ktoś udzielić informacji jak się za to zabrać??? xD Z góry bardzo dziękuję =***
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Problem z cosinusem

Post autor: soku11 »

Pobierz sobie program Advanced Grapher. On ci to narysuje jak mu wpiszesz odpowiednia formulke... POZDRO
buahaha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 146
Rejestracja: 14 paź 2007, o 16:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dzierżoniów
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 7 razy

Problem z cosinusem

Post autor: buahaha »

Jak masz cos2x to "odwrotnie, niż rozum podpowiada" - zwężasz zwykłego cosinusa dwukrotnie.
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2008, o 21:27 przez buahaha, łącznie zmieniany 1 raz.
EmOoO
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 27 kwie 2008, o 16:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin

Problem z cosinusem

Post autor: EmOoO »

Jak miałam 1/2 cos x to zmniejszałam cos x o połowę, a tu mam cos z 2x wiec mam zwiększyć o 2???
a w tym Advanced Grapher to jak wpiszę 2cosx a cos2x to wychodzą dwa rożne wykresy... x((
eeeh x'((
buahaha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 146
Rejestracja: 14 paź 2007, o 16:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dzierżoniów
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 7 razy

Problem z cosinusem

Post autor: buahaha »

1/2 cosx to zwężasz. Ale cos1/2x to rozszerzasz. I odwrotnie
EmOoO
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 27 kwie 2008, o 16:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin

Problem z cosinusem

Post autor: EmOoO »

czyli mam go rozszerzyć czy zwęzić ??? ehh już nie wiem ... x((
buahaha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 146
Rejestracja: 14 paź 2007, o 16:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dzierżoniów
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 7 razy

Problem z cosinusem

Post autor: buahaha »

cos(2x) to cosinus(x) zwężony.
EmOoO
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 27 kwie 2008, o 16:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin

Problem z cosinusem

Post autor: EmOoO »

dziękuję =***
ODPOWIEDZ