nie bardzo rozumie to zadanie... nie wiem co trzeba zrobic...
zbadaj czy liczba t jest okresem funkcji f
\(\displaystyle{ f(x)=sin2x; t=\pi}\)
okres funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 147
- Rejestracja: 9 mar 2008, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 147
- Rejestracja: 9 mar 2008, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
okres funkcji
tzn, ze nie jest ? a jakies komentarze moge prosic ? co znaczy sprawdzac czy liczba jest okresem ? czy to sie zawsze tak robi, dodajac to co jest pod parametrem ?
-
- Użytkownik
- Posty: 147
- Rejestracja: 9 mar 2008, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
okres funkcji
Probowalem sam zrobic kolejny przyklad, ze cos mi nie idzie... po wykozystaniu wzoru na sume funkcji trygonometrycznej stoje w miejscu... poprosze o pelne rozwiazanie...
\(\displaystyle{ f(x)=cos \frac{1}{3} \pi}\) dla \(\displaystyle{ t=6\pi}\)
\(\displaystyle{ f(x)=cos \frac{1}{3} \pi}\) dla \(\displaystyle{ t=6\pi}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
okres funkcji
wydaje mi sie, ze powinni być \(\displaystyle{ cos\frac{x}{3}}\) ,bo \(\displaystyle{ cos\frac{\pi}{3}}\) to przecież znana już wartość
\(\displaystyle{ f(x+t)=cos(\frac{x}{3}+6\pi)=cos\frac{x}{3}cos6\pi-sin\frac{x}{3}sin6\pi=cos\frac{x}{3}\cdot 1-sin\frac{x}{3}\cdot 0=cos\frac{x}{3}=f(x)}\)
\(\displaystyle{ f(x+t)=cos(\frac{x}{3}+6\pi)=cos\frac{x}{3}cos6\pi-sin\frac{x}{3}sin6\pi=cos\frac{x}{3}\cdot 1-sin\frac{x}{3}\cdot 0=cos\frac{x}{3}=f(x)}\)